Pages

Sunday, March 28, 2010

Kek Oren





Petang tu, cuba pulak buat kek oren ni sebab dah lama dok tercari2 resepi kek span yang betul2 enak dan gebus. Pernah juga buat sebelum ni, tp dek kerana tersalah step, kek terbantat la pulak. Susah jugak nak buat kek span ni yer. Kek ni resepinya saya cilok dari blog cik mat gebu. Asalnya adalah Kek Strawberry tp saya tukar perisanya jadikan kek oren sebab tu aja stok yang ada kat rumah. Tekstur kek ini sangatla gebu dan lembut macam nama tuanpunya resepi, terimakasih ya Cik mat sebab sudi berkongsi resepi ini. Buat kek ni kosong aja tak hias mekap apa pun. Di bawah ni saya perpanjangkan resepi tersebut.

STRAWBERRY CAKE

Bahan2
5 biji telur Gred A
125gm tepung gandum
1 ct baking powder - diayak 3 kali
75 ml minyak jagung / sayur
160gm gula halus - saya guna gula castor
15gm ovalette
2 cb susu segar
1 ct strawberry emulco - saya guna oren emulco

Bhn2 Lain
Krim putar secukupnya
Strawberry pie filing
Strawberry segar secukupnya
Coklat rice @ badam cincang secukupnya.

Cara2
1. Panaskan oven 175 C. Lenser tin kek berukuran 9" dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak.
2. Tuang gula halus bersama ovalette dalm mixing bowl, putar sehingga ovalette mesra bersama gula halus
3. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi sehingga kembang dan kental seperti adunan bahulu.
4. Masukkan strawberry emulco dan putar lagi hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung, sedikit demi sedikit sehingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata.
5. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
6. Tuang dalam tin dan bakar 25 - 30 minit atau sehingga masak.
7. Keluarkan serta merta dan terbalikkan atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.

Dengan pisau bergerigi, potong kek kepada 3 bahagian yang sama besar, letak satu keping atas papan kek, sapu rata krim putar, sudukan strawberry filing dan ratakan. Tindih dengan lapisan kek kedua dan buat kaedah yang sama. Dan akhir sekali letakkan potongan terakhir. Sapu keseluruhan kek dengan krim putar dan hias ikut kreativiti masing2.

No comments:

Post a Comment