Pages

Friday, February 5, 2010

Blueberry cheese cake




Salam, Lama sangat teringin nak buat cheese cake ni, baru hari ni berkesempatan untuk mencubanya. Resepi cheese cake ni saya ambil dari fp Kak Liza, thanks yer kak. Rasanya memang sedap. Masa tengah tuang topping blueberry kat atas kek tu, terlebih tuang la pulak sampai meleleh ke bawah. Mmmmm yummy, memang sedap banget. Lain kali saya akan cuba resepi lain pula.

BLUEBERRY CHEESE CAKE
Bahan:
250 gm krim keju
80 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung ]
30 gm tepung superfine ] ayak
100 gm blueberry
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam [asingkan putih dan kuning]
1 s/k cream of tartar
Topping: Filling blueberry.. bolih dibeli siap dari kedai alat kueh/kek atau dalam tin dari supermarket.

Cara:
1. Panaskan oven 150 C selama 10 minit.
2. Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga betul2 gebus [bila diterbalikkan tidak tumpah]
3. Pukul keju, butter dan gula sehingga kembang.
4. Masukkan fresh cream dan kacau rata.
5. Masukkan kuning telur satu persatu. Masukan esen vanilla.
6. Masukkan tepung jagung dan tepung superfine dan kacau rata lagi.
7. Masukkan blueberry dan juga putih telur. Kacau rata.
8. Masukkan adunan dalam acuan spring-foam dan bakar dalam oven selama 75 minit.
9. Sejukkan selama beberapa jam dan masukkan dalam peti sejuk.
10 Hiaskan dengan blueberry topping dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment