Pages

Friday, February 5, 2010

Gulai Pisang dgn bilis











GULAI PISANG DENGAN IKAN BILIS
Bahan-bahan :-
4-5 biji pisang
5-6 sb rempah kari daging/ayam
1 sb cili mesin
segenggam ikan bilis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 st lada hitam
1 mangkuk santan pekat
garam dan sedikit serbuk perasa
Cara-caranya :-
1. Ikan bilis dibersihkan dan toskan airnya. Pisang dibuang kulit, dipotong dan dibersihkan.
2. Bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam ditumbuk lumat.
3. Campurkan serbuk kari daging/ayam dengan sedikit air dan gaul sebati.
4. Hiris sedikit bawang merah, bawang putih dan halia untuk menumis.
5. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tadi. Bila telah naik bau masukkan rempah kari tadi dan biar sehingga naik minyak. Masukkan pula ikan bilis dan biar sebentar.
6, Masukkan pisang dan dan gaul rata. Biar hingga pisang 1/2 masak.
7. Masukkan pula santan kelapa dan biar sehingga mendidih.
8. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa.
9. Biar sehingga mendidih sekali lagi dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment