Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Pages
Friday, December 17, 2021
Chocolate chips rangup dan sedap
Wednesday, December 1, 2021
Roti Jala Kari Ayam
Wednesday, November 24, 2021
Tart Nenas Bunga Rose
TART NENAS
Sources :- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan utama: (Ayu buat 21/2 adunan dan inti nenas1kg ngam2 )
200 gm mentega (guna yang masin, gunakan goldenchurn butter)
1 sudu besar minyak sapi
2 biji kuning telur
3 sudu besar gula ising
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan tepung gandum
jem nenas.
.
Masukkan mentega, minyak sapi dan gula ising. Pukul guna senduk hingga sebati. Tidak perlu lama-lama. Asalkan gula sudah sebati dan cair bersama mentega dan minyak sapi sudah memadai. masukkan kuning telur. Pukul lagi.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi. Uli menggunakan tangan hingga menjadi doh yang sempurna. Jika doh masih lembik, tambah sedikit tepung lagi tetapi jika doh sudah elok cantik, tidak payah habiskan baki tepung tersebut. Doh yang sempurna adalah doh yang sebati dan tidak melekat di tangan.
Sediakan plastik pengalas, penggelek doh dan penerap. Bahagikan doh pada beberapa bahagian. Ambil bahagian pertama dan mula canai. Bahagian doh yang lain hendaklah ditutup dengan kain supaya doh itu tidak kering. Canai dengan ketebalan sederhana. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal. Yang sedang-sedang sahaja sudah memadai. Jika hendak lagi faham, sila rujuk pada gambarajah yang telah Mina sediakan ini.
Langkah keempat:
Setelah terap cengkerangnya, sumbatkan pula jem nenas ke dalam lubang yang tersedia. Pastikan jem nenas itu telah anda bulatkan atau gentel terlebih dahulu. Jangan malas-malas tau, nanti Biskut Tart Nenas anda jadi bersememeh dan tidak cantik.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 170 darjah Celcius selama 25 minit atau sehingga masak. Mina hanya menggunakan api bawah sahaja.
Thursday, November 11, 2021
KUIH SERIMUKA BAKAR
Cara cara: [
Kisar kesemua bahan dan tuang ke atas pulut.
Bakar pada 180 C selama 45 minit ke 1 jam atau sehingga masak yang bergantung juga kepada saiz loyang yang diguna. Guna cake tester atau lidi untuk melihat samada kuih sudah masak
Potong dengan pisau plastik apabila kuih benar benar sejuk.
Thursday, November 4, 2021
RESEPI QUICHE LORRAINE
250 gm tepung gandum - ayakkan
150 gm butter
Secubit garam
70 gm air
1. Satukan tepung gandum dan butter dalam mangkuk, gaul atau pukul guna mixer sehingga menjadi serbuk roti.
2. Tambahkan air sedikit-sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
9. Keluarkan pastry, buang kertas aluminium dan kacang hijau, bakar lagi selama 8 minit.
10. Keluarkan dan sejukkan sebentar.
.
6. Siap dihidangkan.
Thursday, October 28, 2021
KUEH KETAYAP YANG LEMBUT
RESEPI KUEH KETAYAP
Sumber : Che Nom
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk inti kelapa:
1 biji kelapa parut
1/2 cawan gula melaka
sedikit air
1/2 cawan gula putih
1-2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan untuk kulit kuih ketayap:
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan cair (ATAU 1 kotak kecil santan cairkan bagi jadi 2 1/2 cawan)
1/2 cawan jus pandan (kisar 1/2 cawan air bersama 5-6 helai daun pandan)
1 biji telur
1/2 sudu kecil pewarna hijau
2 sudu besar minyak masak
1/2 - 1 sudu kecil garam
CARA CARA
Cara-cara untuk inti kelapa:
Masak kelapa parut (kelapa muda lagi sedap), sedikit air, gula nisan @ gula melaka.
Tambah lagi air supaya gula mudah larut.
Kacau sampai gula cair sikit.
Masukkan daun pandan.
Teruskan masak sampai bahan-bahan larut sekata.
Masukkan gula putih dan garam.
Bila dah masak, masukkan dalam bekas dan sejukan.
Cara-cara untuk kulit kuih ketayap:
Gunting daun pandan kemudian bland dengan sedikit air.
Ambil air daun pandan.
Masukkan bahan-bahan kedalam blander secara berselang seli.
Dimulakan dulu santan cair (supaya tepung tak melekat di permukaan bawah blander).
Diikuti dengan tepung gandum, air pandan, telur, garam, pewarna hijau dan minyak masak (untuk kuih kekalkan lembut lebih lama).
Kisar sampai sebati dan kemudian tapis.
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak masak (ratakan dengan tisu).
Tuang adunan dan ratakan dalam pan.
Sejukkan kulit ketayap selama 30 saat hingga 1 minit (supaya kulit tidak koyak bila digulung).
Masukkan inti dan gulung perlahan-lahan.
Tips:
Untuk kulit tak mudah koyak, boleh juga campur sedikit tepung ubi.
Inti kelapa boleh ditambah tepung gandum sikit kalau suka yg melekit dan bergumpal.
Untuk nak masak inti kelapa, boleh masak gula melaka dan air dulu bagi cair sebelum masuk kelapa parut. Che Nom tak masak dulu sbb guna gula nisan ori dari Marang, gula nya yg lembut dan cepat cair
Friday, October 15, 2021
Resepi Tart Nenas Nyonya Yg Sedap
Friday, October 1, 2021
Ayam Kicap Pedas Chef Wan
10 keping ayam - digoreng dahulu
Bahan digoreng dan dikisar:-
6 batang cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
Bahan sampingan:-
1 sudu kecil teh serbuk kunyit
1 cawan nenas - potong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - potong 2 cm panjang (*ummi pun guna carrot)
2 biji buah tomato - belah 4
2 tangkai daun bawang - hiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (*ummi ganti kicap pekat manis mcm Maklang gak..hehe)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit. Masukkan stok ayam berkicap, timun/carrot dan ayam. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam. Setelah masak hidangkan dengan hirisan daun bawang.
Thursday, September 23, 2021
BISKUT SUJI TRADISIONAL
Thursday, September 16, 2021
BINGKA (BENGKANG) UBI KAYU
BINGKA (BENGKANG) UBI KAYU
Sumber : Periuk Tanah
Bahan-bahan: menghasilkan satu loyang bengkang 7 inci X 7 inci
4 cawan ubi kayu siap diparut - tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.
2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir (gula merah)
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang
Friday, September 3, 2021
Indian Poori n masala tosai
rangup. Lazimnya, thosai dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan); sebagai contoh kuah dal, kari ayam ataukari ikan, serta chutney iaitu sejenis kuah pekat yang diperbuat daripada campuran kelapa yang dikisar serta perencah rempah dan cili.