Pages

Wednesday, October 31, 2018

Nasi Goreng Sardin Sedap



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Nasi Goreng Sardin 
Sumber Resepi :  Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 mangkuk besar nasi - lebih kurang 1 kg
1 tin besar ikan sardin - ambik isi sahaja
4 ulas bawang merah - hiris 
3 ulas bawang putih - hiris
1 senduk cili kisar - ikut pedas disukai
1 batang karot - potong dadu 
3 biji telur
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Sedikit garam - jika perlu
Minyak untuk menumis

Bahan hiasan
Daun sup
Cili merah 
Bawang goreng

Cara masak :
Asingkan ikan sardin dari kuah. Hancurkan kasar kasar atau ikut yang disukai. 





Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga kekuningan sebelum dimasukkan cili kisar. Masak hingga cili masak dan pecah minyak.



Masukkan isi ikan sardin dan kacau rata. Masukkan karot dan kacau sehingga agak agak karot suku atau setengah lembut. Kalau nak crunchy, masak sekejap jer.



Tolakkan bahan ke tepi kuali dan tuangkan telur di bahagian tengah kuali. Bila telur mulai separuh masak, masukkan nasi. 

Kacau rata hingga sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. 

Monday, October 22, 2018

Ayam Masak /Rendang Asam




Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Lamanya tak besiaran.


Ayam Masak/Rendang Asam

1 ekor ayam (cuci bersih lumur garam kunyit n goreng 1/2masak)

Bhn kisar
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi



Bhn hiris
1biji bawang besar
3 biji cili merah
1 biji tomato
1 inci halia

2 sb asam jawa adabi dibancuh dgn air
3 sb kicap manis
Garam n gula secukupnya


Panaskan minyak dan goreng bahan hiris hingga layu dan naik bau.
Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
Masukkan air asam jawa, kicap manis dan biar mendidih.
Masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata.
Perasakan dengan garam, gula dan lada sulah.  Siap!



Hidangkan bersama nasi panas.


Wednesday, October 10, 2018

Stew Ayam


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

 Stew Ayam
Resepi  : Azie Kitchen


Bahan bahan:

1/2 ekor ayam - potong ikut suka
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 - 3 sudu besar tepung gandum
Sedikit kicap
Sedikit lada hitam - tumbuk kasar
Garam dan serbuk perasa
1 biji ubi kentang - dipotong 4
1 batang karot - potong besar
1 biji bawang besar - potong 4


Cara cara:

Tumis bahan penumis dan bawang serta halia yang dihiris nipis hingga wangi. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak.
 Masukkan ayam dan ubi kentang, karot, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang empuk. 



Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng. Hidangkan