Pages

Tuesday, November 8, 2016

Asam Pedas Daging/Ayam Terbaik


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

ASAM PEDAS DAGING/AYAM
Sumber : Pn Aini Binte Madon

1 kilo daging tetelan atau daging kari - dipotong kecil dan direbus hingga empuk. Ketepikan dengan air rebusannya di dalam periuknya.
ATAU
1 ekor ayam - dipotong2 dan dibersihkan

BAHAN KISAR
30-40 tangkai lada kering - celur air panas
2-3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ibu jari halia
1 ibu jari kunyit hidup
1/2-1 sudu makan biji lada hitam - lebihkan jika nak lebih pedas
1 ibu jari belacan

Bahan2 semua dikisar hingga halus dengan sedikit air.

Garam & perasa
3-4 keping asam gelugor
3-4 biji kentang - dipotong 2 atau 4(sy tak letak)
2 biji tomato - dibelah 4 atau 6
2 batang serai - diketuk
Daun limau
Daun kunyit - disiat2

Untuk ayam:
Dalam sebuah periuk yang lain, tumis bahan2 kisar, serai dan daun2 hingga wangi, garing dan keluar minyak. (Jangan sampai hangus ye)
Masukkan ayam dan balik-balikkan. Diamkan sekejap supaya rempah meresap pada ayam. Pastu tuangkan air, letak garam, perasa dan asam gelugor. Bila dah mendidih, masukkan kentang dan renihkan dengan api sederhana hingga kentang empuk. Akhir sekali, masukkan tomato, biarkan mendidih. Tutup api.

Untuk daging:
Tumis bahan2 kisar, serai dan daun2 hingga wangi, garing dan keluar minyak di dalam kuali nonstick/kuali biasa. Bila dah garing, masukkan rempah ni ke dalam periuk daging tadi. Tenggekkan balik atas api. Yang lain2, sama seperti di atas.

Tip
Kuahnya tidak boleh terlalu cair.

NOTA
Asam pedas ni lagi sedap kalau guna rusuk kambing.
Rusuk kambing direbus dulu dengan sedikit halia+bawang putih kisar hingga empuk. Cara2nya sama seperti di atas


No comments:

Post a Comment