Pages

Wednesday, October 21, 2015

Ayam Masak Kicap Bermadu


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Menu untuk hari ini.


AYAM MASAK KICAP BERMADU
Sumber  :  CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam (kurang lebih, dipotong ikut suka, cuci dan toskan*
3/4 camca teh garam*
1 camca besar serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
3 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar hiris bulat dan leraikan
5 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, hiris
1 biji cili merah, hiris memanjang
1 biji cili hijau, hiris memanjang
1 batang leek, potong dan rendam
3 camca besar kicap pekat JALEN
4 camca besar kicap lemak manis JALEN
1 camca besar madu
1 camca besar sos cili JALEN
1 camca teh serbuk lada sulah (che mat guna 'aji-shio')
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit hirisan daun sup, untuk hiasan



CARA MEMBUATNYA :-
  1. Toskan kentang, kemudian lap kering. Goreng kentang hingga empuk dan keemasan, guna api kecil dan kacau sekali sekala. Angkat dan toskan. Dalam minyak yang sama, goreng pula ayam hingga masak, tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
  2. Cedok keluar minyak, dan tinggalkan kurang lenih 4 cammca besar. Tumis kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili sos, kicap pekat dan kicap lemak manis. Kacau rata dan masak dengan api kecil.
  3. Masukkan leek (toskan) dan ayam. Gaul rata2. Tambah lada sulah, bawang besar dan cili merah/cili hijau. Tuang sedikit air, kacau dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan madu, gaul rata, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan hidangkan.





1 comment: