Pages

Saturday, September 26, 2015

Triple Chocolate Brownies Recipe / Resepi Brownies Coklat Berganda

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Kita pun dah terjangkit dengan demam brownies, tak kebah kebah lagi nampak gayanya. Kali ini menunaikan permintaan anak anak yang tak jemu jemu dengan hidangan brownies.   Resepi brownies ini boleh dikatakan hampir sama dengan brownies kedut yang telah saya buat baru baru ini.  Jom sama sama kita layan resepi berikutnya ya, zaaaaaasssss..............


TRIPLE CHOCOLATE BROWNIES ANNA OLSON
Source  :  FoodNetWork

Directions for : Triple Chocolate Brownies




INGREDIENTS

10 oz (300 g) bittersweet or semisweet chocolate, chopped
⅔ cup (150 mL) unsalted butter
¾ cup (175 mL) sugar
1 tsp (5 mL) vanilla extract
3 large eggs
½ cup (125 mL) all-purpose flour
½ tsp (2 mL) salt
3 oz (90 g) white chocolate chips or chunks
3 oz (90 g) milk chocolate chunks

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 325 F (160 C) and grease and line an 8-inch pan with parchment paper.
2. In a bowl resting over a pot of barely simmering water, melt chocolate and butter, stirring gently. Remove from heat and stir in sugar and vanilla.
3. Stir in eggs, one at a time. Stir in flour and salt. Fold in white and milk chocolate chips.
4. Bake for 35 to 40 minutes, until a tester inserted in the centre of the brownies comes out clean. Cool before slicing.


Di sini pula saya sertakan resepi yang telah saya alihbahasakan.

BROWNIES COKLAT BERGANDA ANNA OLSON
Sumber : FoodNetWork

Arahan: Brownies Triple Chocolate

BAHAN BAHAN
10 oz (300 g) coklat pahit manis atau separa manis, dicincang
⅔ cawan (150 mL) mentega tanpa garam
¾ cawan (175 mL) gula
1 sudu kecil (5 mL) ekstrak vanila
3 biji telur besar
½ cawan (125 mL) tepung serbaguna
½ sudu kecil (2 mL) garam
3 oz (90 g) cip coklat putih atau ketulan 
3 oz (90 g) ketulan coklat susu

CARA CARA
1. Panaskan ketuhar pada suhu 325 F (160 C) Gris dan lapik loyang bersaiz 8-inci dengan kertas minyak.
2. Di dalam sebuah mangkuk yang diletakkan di atas periuk berisi air hampir menggelegak, cairkan coklat dan mentega sambil dikacau perlahan-lahan.  Alihkan periuk dari haba dan masukkan gula serta vanila.  Kacau rata.
3. Masukkan telur, satu per satu sambil digaul rata.   Diikuti dengan tepung dan garam.  Kaupbalikkan cip coklat putih dan coklat susu ke dalam adunan hingga rata.
4. Bakar selama 35 hingga 40 minit, sehingga alat penguji yang ditusukkan di tengah-tengah brownies keluar bersih. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
Saya gantikan coklat putih dengan coklat coins. 
Saya juga tambahkan sedikit badam hiris pada bahagian atasnya.


HAPPY TRYING !    SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment