Pages

Thursday, August 27, 2015

Ayam Kicap Pedas MaduKaripullai

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,




AYAM KICAP PEDAS MADU KARIPULLAI
Sumber  :  TerminalHijrah

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam dipotong 14 bahagian
1 bawang besar di hiris2 nipis
3 tangkai daun kari
2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar gula
 Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit


CARA MEMBUATNYA
Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan
Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili kering dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi diikuti dengan sedikit garam dan gula, kacau lagi

Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
Terakhir baru masukkan buah tomato dan kacau2kan lagi
Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.





No comments:

Post a Comment