Pages

Thursday, July 30, 2015

Biskut Milky Oreo / Crunchy Oreo

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Aikkk,  macamana boleh tertinggal satu lagi biskut raya yang saya sediakan untuk tahun 2015???, huhuhu.  Tak apa, boleh rujuk nanti untuk hari raya haji yang bakal menjelang.  Jom tengok hasilannya.

Memula tu saya juraikan biskut dengan coklat putih, tetiba coklat putih pulak dah habis.  Ni kes tak berapa pandai nak agakla ni.  Jadinya coklat koko sajalah yang ada untuk batch yang seterusnya.

Resepi MILKY OREO
by Iza Akma SSK  (tkasih Iza)

Bahan A :
130 gm butter
70 gm gula kastor
1/4 tsp esen vanila
Secubit garam

Bahan B :
170 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung beras
20 gm cornflakes ~ kisar halus
20 gm serbuk badam ~ bakar dulu
20 gm badam nib ~ bakar dulu
20 gm serbuk oreo
1/8 tsp baking powder

Cadangan Hiasan :
Coklat Putih
Serbuk Oreo



Caranya :
Pukul bahan (A) hingga sebati.
Masukkan bahan (B) dan uli hingga jadi doh. Biarkan selama 20 minit.
Canai dan terap dengan acuan yang disukai dan bakar hingga masak. 
Setelah masak, biarkan sejuk. 
Celup dengan coklat putih dan terus tabur serbuk oreo.
Selepas coklat kering bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.







No comments:

Post a Comment