Pages

Tuesday, June 30, 2015

Puding Coklat / Rich Chocolate Pudding





Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,




RICH CHOCOLATE PUDDING
Sumber  :  Junis11 MyResepi 

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)


Cara-cara

Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
Masukkan butter, kacau hingga pekat.
Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.











Monday, June 29, 2015

Ayam Masak Malberi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


AYAM  MASAK MALBARI
Sumber  :  KongsiResepi

BAHAN-BAHAN

1 Kilo daging (sy tukar ayam)

1/4 cawan kicap manis

2 tbsp serbuk jintan manis

2 batang kulit kayu manis

6 biji buah pelaga

4 kuntum bunga lawang*

10 ulas bawang merah*

2 inci halia*

4 ulas bawang putih*

1/2 cawan cili kisar

2 tbsp cuka
(saya ganti dgn sour plum sos)

2 biji biji bawang besar

4 tbsp kismis hitam




CARA MENYEDIAKAN:-
1. Hiris nipis-nipis daging dan perapkan bersama cili kisar, kicap, cuka dan 1 tbsp jintan manis. Perap semalaman akan menyedapkan lagi rasa daging.
2. Kisar bahan yang bertanda *. Tumiskan rempah penumis dan masukkan bahan kisar.
3.Masak hingga naik bau. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk atau kuahnya menjadi pekat bersalut. Tambahkan kicap jika warna kuah kurang hitam.

3. Jika anda tidak menggunakan cuka atau sos hoisin masukkan air asam jawa secukup rasa. Masakan ini seharusnya ada rasa masam.

4. Masukkan kismis dan lebihan jintan manis, gaul rata. masukkan pula bawang besar yang di hiris kasar. Gaul rata biarkan sebentar dan angkat.


Sunday, June 28, 2015

Resepi Karipap Pusing Rangup @ Karipap Lapis


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Lagi satu resepi yg boleh dicuba.

KARIPAP PUSING
Sumber  :  Lynn@MyResepi

Bahan-bahan ( menghasilkan lbh kurang 60 biji )

*Doh berminyak* :

  • 150 gm (margerin + shorterning atau2 apa jenis minyak sayur) 
  • 300 gm tepung gandum
  • ....................................
  • *Doh biasa*:
  • 700 gm tepung gandum
  • satu sudu kecil garam
  • air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )

Cara-cara

  1. Sila lihat gambar langkah demi langkah di bawah.
  2. Karipap1Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat.
  3. Karipap2Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.
  4. Karipap4Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam.
  5. Karipap3Uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.
  6. Karipap5
    Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
  7. Karipap8
    Step 4 : Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis saiz seperti saiz roti canai(lihat gambar dibawah). Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar. 
  8. Karipap10
    Step 5 : Setelah itu, anda akan dapat 2 doh golongan tikar. Ambil satu doh golong tikar dan canai/terap lagi dalam keadaan melonjong hingga nipis dan berhati2 semasa mencanai ni.. biarkan btknya lonjong )spt gambar dibawah), kemudian golong semula spt gulungan tikar dan ikut langkah seterusnya . (Proses menggolong adalah sbyk 2 kali di sini).
  9. Karipap12
    Step 6 : Doh yg telah di gulung kali kedua kemudian di potong kpd 4 bhgn. Terpulang kepada masing-masing hendak potong berapa bahagian, bergantung kpd saiz doh yg telah di gulung.
  10. Karipap13
    Setelah doh di potong, canaikan semula (seperti cara membuat karipap biasa) dan letakkan inti karipap. Kemudian klim seperti biasa.
  11. Dah siap dan nampaklah jalur gemilang karipap tu. Boleh di simpan di dalam peti sejuk selama seminggu.
  12. # Resepi asal saya ambil dari forum cari



Saturday, June 27, 2015

Puding Coklat Bersos Kastad - Resepi Ramadan 7

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



PUDING COKLAT SOS KASTAD
Sumber  :  Dayang Jack

Bahan-bahan ( hidangan utk 5-7 orang )

Puding Coklat :
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
500 ml susu segar + 250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (dibancuh dgn sedikit air panas/suam)
1 sb tepung kastard (dibancuh dgn 2 sb air)
1 sb mentega
1 sk esen vanilla

untuk Sos Kastard :
2 cawan susu segar/susu cair (boleh campur kedua2nya sekali)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla


Cara-cara
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan.
Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan.
Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Untuk Sos Kastard : Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.










Friday, June 26, 2015

Kek Yoghurt Mangga - Resepi Ramadan 6





Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,




Kek Yogurt Mangga
Resepi Asal : Chef Liza Zainol
Sumber  :  Kongsi Resepi

Bahan A
2 biji telur
3 biji kuning telur
1 sd teh ovellate
100 gm gula ( akak lebihkan sikit 120gm)
1/4 sd teh garam halus
1sd teh pewarna kuning (akak guna 1/2 sd teh )


Bahan B
120 gm minyak jagung
80gm minuman yogurt mangga 
2sd besar yogurt mangga (akak blenderkan sikit  dengan isi magga ( dalam 1sd besar)

Bahan C
30 gm serbuk gajus ( agak guna serbuk badam)
20 gm tepung jagung
120 gm tepung naik sendiri ( akak guna 120gm tepung gandum + 3/4 sd teh baking powder)
60gm tepung gandum


Cara2nya :
Putar telur dan kuning telur bersama ovallate selama 1 minit. 
Masukkan gula dan putar selama 4 minit pada kelajuan sederhana. 
Masukkan pewarna kuning dan minuman yogurt mangga sedikit demi sedikit. Putar lagi 3 minit.
Tambah yogurt mangga dan juga bahan "C" sedikit demi sedikit, gaul rata. 
Tuang minyak jagung dan gaul hingga sebati. 
Tuang dalam bekas pilihan yang telah disapu mentega.
Bakar yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit atau hingga masak. 
Sejukkan sebelum dipotong, boleh hidangkan untuk minum petang.




Thursday, June 25, 2015

Pisang Goreng Bijan Ala Thai / Fried banana Thai Style - Resepi Ramadan 5


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



THAI BANANA FRITTER
  Original Recipe : Tesathome
Source  :  Fuzzymazing
Ingredients (6-8 servings)
6 Thai Banana (Nam Wa banana)- peeled, thinly sliced lengthwise
1 cup rice flour
1/3 cup flour
1 tsp baking powder
1/2 cup grated coconut
2 tbsp sugar
3/4 tsp salt
2 tbsp sesame seed
1 cup water
Oil for deep frying
Preparation
  1. Sift rice flour, flour and baking powder together in the mixing bowl.
  2. Add salt, sugar, and gradually add water and mix well to create a smooth batter.
  3. Add sesame seed, coconut, and stir well together.
  4. Heat oil in the pan over the medium heat.
  5. Dip banana slices in the batter and deep fry them until golden brown. Serve hot.



Wednesday, June 24, 2015

Mango Tango Smoothie - Resepi Ramadan 4

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


MANGO TANGO SMOOTHIE
Source  FoodNetwork

INGREDIENTS
¾ cup (175 ml) frozen or fresh mango chunks
1 cup (250 ml) orange juice
½ cup (125 ml) vanilla yogurt
¼ cup (23 g) All-Bran Buds* cereal

DIRECTIONS
1. Place fruit in blender container. Add juice, yogurt and All-Bran Buds* cereal.
 Blend until smooth.





Monday, June 22, 2015

Peanut Butter Cupcakes - Resepi Ramadan 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,



PEANUT-BUTTER CUPCAKES


Source MamaFaMi

Source : My sister's Cookbook


Ingredients :
1 3/4 cups all-purpose flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup creamy or chunky peanut butter (I usedhomemade peanut butter)
1/4 cup vegetable shortening (I used margarine)
3/4 cup sugar
2 large eggs
3/4 teaspoon vanilla extract
1 cup milk (I used Dutch Lady Low Fat Milk)



Method :

1. Pre-heat oven to 180 C. Line muffin cups with paper baking liners.
2. Into a medium bowl, sift all-purpose flour, baking powder and salt, trice. Set aside.
3. In a large bowl, with a mixer at medium speed, beat peanut butter and shortening until blended. Add sugar and beat until light and fluffy, about 3 minutes.
4. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
5. Beat in vanilla.
6. Reduce speed to low, add flour mixture alternately with milk, beginning and ending with flour mixture. Beat just until blended, occasionally scraping bowl with rubber spatula.
7. Spoon batter into the paper liners till almost full.
8. Bake until toothpick inserted in center of cupcakes comes out clean, about 20 minutes.
9. Decorate as desired. I piped some melted chocolate ganache and peanut-butter

Saturday, June 20, 2015

Tart Kentang - Resepi Ramadan 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Sebenarnya ini resepi tart kentang tapi saya dah tukarkannya dengan sayur campur, maka jadilah Tart Sayur Campur



TART SAYURAN

Bahan-bahannya
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus 
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut
* sedikit potongan daun bawang
* 2 batang crab stick dipotong kecil
* 1/4 cawan susu
* 3 biji telur
* 1 packet mozzarella cheese 
* garam dan serbuk ladaputih ajishio secukup rasa



Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..

3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja



Thursday, June 18, 2015

Bubur Som Som - Resepi Ramadan 1

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera semua,
Selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak diucapkan buat semua.  Semuga ramadhan kali ini dapat disambut dengan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya. 



BUBUR SOM SOM
Sumber  :  Fida@MyResepi

Bahan-bahan ( tergantung acuan atau loyang )
100 g tepung beras
100 g tepung jagung
1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna hijau (opt)

SIRAP GULA MELAKA :-
500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul


Cara-cara

Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
Sajikan bersama sirap gula melaka.