Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, Resepi untuk hari ini, Ayam Pengantin. Bukan pengantin baru yang nak makan, tapi pengantin lama, heheheh....... Sapa sapa yang nak jadi pengantin, bolehla terai resepi ni, memang terbaeekkla, tak payah susah payah menempah, cuma tempah adik beradik suruh tolong masak, jimat belanja. Habis tu takkan pengantin yang nak masak pulak kan, nanti habihla seri pengantin pi ke ayam heheheh. Ayam Masak Merah Pengantin Kiriman: kuizrinda ku izham
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam dipotong lapan
10 ulas bawang merah diracik
3 biji bawang besar dimayang
5 ulas bawang putih diracik
2 inci halia dikisar
2 batang serai diketuk
3 inci halia dikisar
Sedikit buah pelaga,bunga cengkih dan kayu manis
2 helai daun pandan disimpul
5 helai daun pudina
Satu cawan santan
3 biji buah tomato dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
6 biji cili merah dikisar
2 biji cili hijau dikisar
Cara:
Basuh ayam bersama asam limau, kemudian toskan.
Goreng ayam setengah masak. Tumis bawang merah, bawang putih, serai, daun pandan, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis.
Setelah wangi, masukkan cili kering, cili merah dan hijau yang telah dikisar bersama lengkuas dan halia.Tumis lagi sampai wangi dan masukkan tomato yang telah dikisar.
Masukkan ayam tadi. Kemudian renihkan sebentar dan masukkan santan bersama daun pudina. Masak sampai pecah minyak dan akhir sekali masukkan bawang besar yg telah dimayang
|
Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Pages
▼
salam singgah kak ..alhamdulillah wani n family sihat .. :).. semoga akak sihat2 juga di sana ya ..... pengantin mana ni hii..uniklah resepi ni ada daun pudina .. mesti sedapp.. insyaAllah kalau ada masa nak cuba buat
ReplyDelete