Pages

Tuesday, February 25, 2014

Hot Spicy Fried Tempeh Sambal / Sambal Goreng Tempe



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Resepi untuk hari ini adalah Sambal Goreng Tempe.  Ini merupakan antara hidangan tengahari saya sekeluarga minggu lepas.


Tempe adalah produk soya  tradisional berasal dari Indonesia dan amat popular di Pulau Jawa.




HOT SPICY FRIED TEMPEH SAMBAL (SAMBAL GORENG TEMPE) 
Recipe Adapted From  :  Gourmetttraveller

For deep-frying:
vegetable oil, plus 2 tbsp extra
400 gm tempeh (see note), halved lengthways and thinly sliced
4golden shallots, thinly sliced
2garlic cloves, thinly sliced
2long red chillies, thinly sliced
10 gm (2cm piece)galangal, thinly sliced
½ tspshrimp paste, roasted
2 tbspdark palm sugar
50 gmtamarind pulp, mixed with 200ml water, strained, solids discarded

To serve
:thinly sliced birdseye chillies 

Method 
01Heat oil in a deep saucepan to 175C. Deep-fry tempeh in batches, turning occasionally, until golden and crisp (2-3 minutes; be careful as hot oil will spit). Drain on absorbent paper, set aside. 
02Heat 2 tbsp oil in a wok over medium heat, add shallot, garlic, chilli, galangal and shrimp paste and stir-fry until fragrant (2-3 minutes). Add palm sugar and stir over low-medium heat until dissolved (1-2 minutes). Add tamarind paste and deep-fried tempeh and stir frequently until sauce is reduced and caramelised (5-6 minutes). Season to taste and serve scattered with chilli to taste. Note Tempeh is available from Asian grocers and some supermarkets. If unavailable, substitute firm tofu. Shrimp paste, known as terasi in Indonesia, is available from Asian grocers. It requires roasting before use: preheat oven to 200C, wrap shrimp paste in foil and roast until fragrant (5 minutes). Dark palm sugar is made from the coconut palm; in Indonesia it’s called gula Jawa. 

 This recipe is from the June 2011 issue of Australian Gourmet Traveller. 
Recipe:TONY TAN


IKUTI SEPULUH FAKTA RINGKAS MENGENAI PEMAKANAN TEMPE 

IFAKTA MENARIK MENGENAI TEMPE


1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi dan ia mudah dicerna baik untuk mengatasi diare (Elak keracunan).
2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan mampu menurunkan tekanan darah yang mana elok untuk mereka yang menghidapi darah tinggi.
3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi penderita sakit jantung.
4. Penderita anemia (masalah berat badan). Anemia dikesan apabila kadar hemoglobin rendah kerana kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe.
5. Anti infeksi. Hasil soal selidik menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang mengurangkan risiko jangkitan kuman.
6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol. Jika anda tidak gemar memakan oat, boleh cuba cara ini!
7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser.
8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi) beserta berbagai penyakit yang berkaitan, baik jangkitan ataupun degeneratif.
9. Mencegah timbulnya hypertension (Simpton cepat marah).
10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis. Dalam erti kata lain, tempe bagus untuk tulang. Jika anda kurang gemar meminum susu, amalkan pengambilan tempe di dalam menu diet anda.














2 comments:

  1. Assalam Kak Wattie,
    apa kabor orang disana..miss you kak..
    nak rasa sikit sambal goreng tempe ni sikit..:)

    ReplyDelete
  2. sukanya saya makan sambal tempe ni..sedap..

    ReplyDelete