Pages

Thursday, November 1, 2012

Ayam Masak Merah Chef Norza

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 

Pekabar semua?? Sihat???. Semuga semuanya sihat sihat saja ya. Minta maaf bebanyak kerana sejak kebelakangan ini saya jarang membuat kunjungbalas maupun blogwalking ke rumah rakan rakan alamaya. Kebanyakkan n3  saya adalah autopublish.  InsyaAllah, jika waktu mengizinkan saya akan bergerak semula. 

Resepi untuk hari ini saya ambil dari buku Bijak Memasak, nukilan Chef Norzailina Nordin. Dah lama benar beli buku ni, tapi baru hari ni kita berkesempatan untuk mencubanya. Ayam masak merah Chef Norza kali ni ada campuran rempah kari, serbuk kunyit dan lada hitam. Resepi yang agak berlainan dari ayam masak merah yang pernah saya cuba sebelum ini. Rasanya pun agak berlainan juga. Kepada yang ingin mencuba kelainan di dalam masakan ayam, dibawah ni saya perpanjangkan resepinya. Mudah-mudahan ianya bermanfaat untuk semua. Resepi ni untuk 3 ekor ayam ya, jadi pandai pandailah bahagikan untuk 1 ekor, itupun kalau nak masak untuk 1 ekor, kalau nak makan ramai ramai, boleh aja ikut resepi ni. 

AYAM MASAK MERAH CHEF NORZA 

Bahan Bahan 
3 ekor ayam - dipotong 12-15 
garam, serbuk lada hitam secukupnya 

1 cawan serbuk rempah kari 
2 sb serbuk kunyit 
2 cawan sos tomato 
1 tin kecil tomato puri 
1.5 - 2 liter air - untuk empukkan ayam 
6 labu bawang besar - dibelah 4 dan dihiris nipis 
minyak untuk menggoreng secara terendam 
garam dan gula secukupnya 

Bahan bahan penumis 
4 batang kulit kayu manis 
12 biji buah pelaga 
10 kuntum bunga cengkih 
10 kuntum bunga lawang 

Bahan bahan dikisar 
18 biji cili merah 
12 biji cili hijau 
30 biji bawang merah 
20 biji bawang putih 
12 cm halia muda 
3 sb ketumbar - disangai 
1 1/2 sb jintan manis - disangai 
1 1/2 sb jintan putih - disangai



Cara membuatnya 
 1. Perap ayam, garam, lada hitam, rempah kari dan kunyit selama 30 minit. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan. 
 2. Keluarkan kecuali 1 senduk minyak. Tumis bawang besar dan bahan bahan penumis. Kacau selama 1-2 minit. 
 3. Masukkan bahan bahan kisar. Kacau hingga terbit minyak. Bubuh pula sos dan puri tomato. Setelah sebati, masukkan ayam dan air. Tutup agar ayam masak. Angkat dan hidangkan apabila kuahnya pekat.



Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera.

4 comments:

  1. sodapnya le haii ayam masak merah...
    dpt lak nasi minyak ke...perghhhhh!!

    ReplyDelete
  2. Assalam kak wattie,
    aduhai sedapnya tengok lauk akak ni..ni lauk ayam masak merah lain dari yang lain ni..pasti terangkat ni kak!!

    ReplyDelete
  3. nmpk sggh myelerakan n sedap ayam masak merah tu..mcm menu pgantin la pula..hihi

    ReplyDelete
  4. Tak rugi tiap kali datang sini... mesti hidangannya menggoda selera, berkilat2 kuahnya! Mmmmmmm.... sedapnya rupa ayam masak merah tu Wattie! Dah kenyang ni, nak berenang balik Lahad Datu malam ni jugak...

    ReplyDelete