Pages

Wednesday, October 24, 2012

Udang Madu / Honey Prawns


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 

Lama rasanya saya tak meletakkan resepi udang di sini. Sebabnya, saya selalu masak kari udang dan kacang buncis jer. Sampai la satu hari tu anak bujang saya merungut, katanya, "mama ni asyik masak lauk ni aja, buatla yang lain pula". Jadi, hari ni, bukak komputer dan geledahla apa apa yang patut. Hasil dari menggoogle ke sana dan ke sini terjumpalah dengan resepi kat bawah ni.

 
Resepi ambil dari MyResepi sumbangan DJ. Terimakasih banyak ya.

HONEY PRAWNS / UDANG MADU 

Bahan-bahan ( 4-5 orang ) 
400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing) 
1 labu bawang besar* 
1 biji cili merah* 
3 ulas bawang putih* 
3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air) 
2-3 biji cili api (diketuk) 
1 sudu makan sos cili 
1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren) 
sedikit daun ketumbar (dihiris) 
1/2 sudu besar kicap pekat


Cara-cara 
 1. Kisar bahan2 bertanda *. 
2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. 
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar. 
4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan. 
5. ****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)


Selamat Mencuba dan Selamat Menjamu Selera

3 comments:

  1. nampak menyelerakan..boleh try ni..nyumnyum

    ReplyDelete
  2. Selamat menyambut aidil adha Wattieku sayang....
    Kalau masuk dapur dia memang kena bawa tisu, lap liur yang meleleh-leleh... heiii patuh betul udang-udang tu bersusun ikut arahan Wattie yea...

    ReplyDelete
  3. salam kak wattie...udang prawn ni mmg bes kan...lagi2 kalau dapat udang fresh :D

    ReplyDelete