Tempahan dibuka untuk semua jenis perayaan. Hubungi 012-4742726.
biskut mazola/kacang kakbesah
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan diperlukan:
1 cawan rata gula icing(130g) @ jika guna gula halus kurangkan 2 sudu makan(110g)
2 1/2 cawan tepung gandum(250g)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
*semua bahan di atas diayak bersama.
1 cawan membukit kacang tanah kisar.(disangrai, dibuang kulit, dikisar baru disukat)
minyak mazola @ minyak jagung secukupnya
lebihan kacang tanah sangrai
kuning telur utk sapu.
Cara menyediakan dan memasak:
campur rata kacang tanah kisar bersama bahan2 yg diayak td.
uli bahan2 tadi bersama minyak mazola hingga menjadi 1 doh yg lembut dan bleh diterap.
gelek doh antara 2 plastik, terap dgn acuan yg digemari(celup dlm tepung acuan sbelum menerap spaya lekang). susun dlm dulang bersapu majerin dan letakkan 1/2 biji kacang tanah yg dah disangrai td.
sapu kuning telur atas biskut termasuklah sang kacang tu.. bakar dlm oven yg tlah dipanaskan terlebih dahulu. suhu 150c, +- 30 atau hingga masak mengikut kebiasaan oven msing2.
No comments:
Post a Comment