Pages

Monday, July 18, 2011

Ayam Ros Pandan

Salam dan selamat tengahari semua,
Sebagaimana yang dijanjikan semalam, maka hari ni saya tayangkan menu yang digandingkan bersama Nasi Minyak Hujan Panas yang saya buat tempohari.


Sebenarnya dan 2 kali buat ayam ni. Kali ni letak bawang goreng hasil gorengan sendiri, lebih harum, lebih rangup dan paling penting lebih sedap rasanya. Selalunya bila beli bawang goreng readymade kat kedai, terkadang tu ada yg dah lembik, ada juga yg dah lama, pernah juga terkena yang keras semacam, mungkin disebabkan campuran bendasing lain yg dimasukkan sekali. Jadi, bila dah buat sendiri ni, terjamin mutunya dan dijamin selamat.

Resepi ni saya cp dari rumah Nur. Terimakasih semuanya ya.

Ayam Ros Pandan
Resepi Asal : CMG - Dapur Tanpa Sempadan
Sumber : Kak Nor - Secubit Garam

Bahan :
7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

Ayam-Ros-Pandan

Bahan Kisar Halus :

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah - Nur gunakan cili kering kisar
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

Ayam Ros Pandan

Cara Membuatnya :
Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

Ayam ni memang saya jamin sungguh sedap, kalau tak percaya cuba buat sendiri dan rasai keenakkannya.

11 comments:

  1. wah sedapnya! letak bawang goreng buatan sendiri lgi. *penah baca satu email dulu kata bawang goreng yg rangup keras dan tahan lama tu diorg goreng ngan plastik. eee... mkn plastik la kita ye. ;)

    ReplyDelete
  2. sedapnyer!!
    uhuk, terasa laa.. kui kui.. (tun ni termasuk dlm kalangan org yg malas nk goreng bawang n beli yg ready made ;p hihi)

    ReplyDelete
  3. bestnya kak...tengok gambar dah tau sedap...saya tak cuba2 lagi ayam ros ni...insyaallah nak masukkan dlm menu ramadhan..kekekek

    ReplyDelete
  4. ehem

    tq sudi komen dalam blog kite

    suker masak eh?

    mmmm

    kita singgah sini terus polo tau

    nnt kan

    ...

    ..

    .

    polo la kite plak eh

    maceh

    ^_^

    ReplyDelete
  5. wow! kalau dah dijamin sedap tu, konpem la sedap!

    ReplyDelete
  6. hihih....dua kali singgah blog akak...datang ni nk bagi award kt akak...meh dtg amik...sy tunggu tau...

    http://nuwairaniismail.blogspot.com/2011/07/award-lagi-tenkiu-kak-yana-mmuah.html

    ReplyDelete
  7. ohh ini kah pasangan nasi semalam???
    sungguh sedap

    ReplyDelete
  8. Assalam kak wattie,
    kita dah gerakkan kek coklat kat dapur kita tu..ni kita bawa asam pedas hijau ketam batu..akak ambik ketiknya aje lah ya heheh..
    ayam ros ni nampak sungguh menyelerakan..kalau dapat rasa lagi lah sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  9. sedapnya tgk ayam ni kak..nieza lum try lagi nanti nak try jugalah simpan resepi dulu..tq:)

    ReplyDelete
  10. Asmara,
    Betul tu Asmara, akak pun pernah terbaca, hidup hidup kita ditipu mereka, ni kes nak kaya cepatla ni...

    Tun Telani,
    Kalau goreng sendiri ngan beli lain rasanya Tun

    Quinnie,
    Lauk ni memang dijamin sedap, kalau makan time posa lagila sedap

    NM02,
    Terimakasih sudi singgah ya, insyaAllah nanti akak follow balik ya

    Nuwairani,
    Terimakasih la sampai dua kali singgah sini, nanti akak g ambil award tu ya...jangan lupa singgah lagi tau

    Kasihredha,
    Kalau berpasangan ni tentu lebih sedapkan.

    Ayu,
    Wsalam. Akak dah zooommm sampai rumah Ayu dah ni...cian kat akak dpt ketiknya aja, tapikan akak redha sebab rasanya mebeles giler.......hehehe

    Nieza,
    Bukan nampak aja sedap, makannya lagila sedap. Cuba Nieza, jangan tak cuba, nanti nyesal tak sudah

    ReplyDelete
  11. perut Liz tengah lapar lagi ditengah malam....seperti nak yang ini...campur gula melaka yer..seperti sedap

    ReplyDelete