Pages

Tuesday, March 22, 2011

Chicken Vandaloo



Salam semua,

Hari hari mesti nak try resepi baru utk hidangan famili, sehari satu resepi, ok la kan, baru la anak anak dan hubby tak jemu. Biar mereka menunggu2 jer apa juadah yang bakal di sajikan. Resepi ni macam biasala cilok dari dapur CMG. Terimakasih ya Cik Mat.

CHICKEN VANDALOO

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg ayam, dikerat sederhana besar
2 biji bawang besar
4 camca besar minyak sapi
6 ulas bawang putih
1 inci halia
2 camca teh jintan manis
2 camca teh ketumbar
2 camca teh halba (mat guna 1 camca teh)
1 camca teh serbuk kunyit
8 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
4 tangkai cili kering (ganti dengan 1 1/2 camca besar cili kisar)
2 camca besar tomato puree (mat ganti dengan 3 biji tomato, cincang halus)
3 camca besar cuka makan
Garam dan gula
Sedikit badam, untuk hiasan (optional)



CARA MEMBUATNYA :-)

Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Bawang dihiris kasar dan goreng dengan sedikit minyak hingga kuning keemasan. Toskan dan kisar bersama2 halia, bawang putih, ketumbar, jintan manis, halba dan serbuk kunyit hingga halus. Ketepikan.
Dalam kuali, cairkan minyak sapi dan goreng ayam tadi hingga kekuningan pada semua bahagian. Masukkan bahan kisar tadi, kayu manis dan buah pelaga. Gaul rata dan masak sekejap.
Masukkan tomato cincang, cuka dan air secukupnya (anggaran 2 cawan). Masak hingga mendidih dan kuah pekat (kurang lebih 40 - 45 minit, dgn api sederhana). Tambah garam secukup rasa dan gula. Biar mendidih perlahan 4 - 5 minit lagi sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur kepingan badam sebelum dihidangkan.....


Ayam vandaloo ni memang sedap. Kalau tak percaya, cuba buat sendiri.

3 comments:

  1. Assalamualaikum kak wattie..
    sedap nmpk ayam.. check bhn ingatkn semua ada, tgk2 ketumbar xde stok. adeii.. kene tunggu nx goreceries making baru blh buat nih..
    ps: mula2 tgk n3 teringat kt voodoo.. hihi

    ReplyDelete
  2. Assalam kak wattie,wow sedapnya nmpk ayam nih,ujan2 nih lapar jer,terliur nengok ayam akak..Amik resepi dulu lah yer..

    ReplyDelete
  3. Tun
    Wsalam Tun, pi cepat2 cari stok nanti boelh buat, sedap ni ayam ni

    Zaliedana,
    Wsalam Dana, Amik Dana jgn tak amik, mesti tak nyesal punya

    ReplyDelete