Pages

Saturday, February 5, 2011

Siakap Bakar Berempah Woku



Salam semua,
Hari ni nak makan ikan bakar lagi….. Semalam gi makan kat restoren ikan bakar satu famili, hari ni masih terasa rasa lagi akan kesedapannya. Nampak resepi ni kat rumah Hana tp Resepi asal dari rumah Ummi Zaihadi dan yang menyumbang resepi ni Majalah Sedap . Memula tu bila tengok bahan bahannya rasa cam malas jer nak buat sebab banyak sangat, tp bila dah buat tak ler banyak mana pun, nampak jer bergerun.



Memang ternyata sedap ikan bakar ni,sesedap namanya, hingga menjilat jari. Semua makan nasi dengan ikan bakar ni jer, lauk lain semua tak terusik. Nanti akan buat lagi, insyaAllah.

SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap)
Majalah sedap

Bahan-bahan
2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar - sy guna ikan merah 5 ekor2 sudu teh air perahan limau nipis
1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai selasih - diambil daunnya - saya tak letak sebab takder
2 biji tomato merah - potong dadu
250 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang - dipotong-potong - yg ni pun terlupa nak letak
3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
12 biji bawang merah
7 biji cili padi merah - sy guna cili padi hijau dan cili merah biasa sbb yg tu jer yg ada5 biji buah keras - bakar kejap - sy tak bakar pun3 cm kunyit hidup - bakar - sy tak bakar2 cm halia

Bahan Pelengkap - yg ni saya Cuma letak cili padi dan cili merah jer
Daun senduduk secukupnya
1 biji timun - dipotong serong
4 tangkai selasih
6 biji cili padi merah hiris untuk tabur

Cara Memasak

Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.



Opps, masa gambar ikan ni diambil masih togel lagi, tak letak apa apa hiasan pun.

1 comment:

  1. haaaaa...setuju sangat...
    memang ikan bakar woku ni tersangat sedappp..
    mas pun dah banyak kali buat....

    ReplyDelete