Pages

Friday, February 11, 2011

Pla Lui Suan



Salam Jumaat yang mulia,
Tu diaaaa, nama resepi kali ni. Naik tergeliat jugak la lidah ni nak menyebutnya, tapi la ni dah ok dahhhhhhh, orait, amacam akak dah pass sebutan resepi ni tauuuuu. Itu tandanya resepi ni dah menjadikla ni.....keh keh keh. Resepi mai nun jauh dari Siam....



Nampak bahan bahan yang digunakan untuk menghasilkan pla lui suan ini agak sedap. Jadi tak mau ketinggalan menerai masakan ini untuk hidangan tengahari. Resepi amik dari rumah Hana Hana lak amik dari rumah KNor. Terimakasih ya Hana dan Knor.

PLA LUI SUAN

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap

Bahan2 Sos
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong - yg ni tak letak sbb tak der3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai@Nam Prik-Pow - sy ganti dengan cili giling digoreng sebentar dengan gula pasir

Cara-cara
> Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
> Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
> Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
> Boleh la dihidangkan.



Memang sedap banget ikan ni. Buatnya mudah dan sedap lagi……..lain kali nak buat lagi dan lagi……..Tks ya Hana dan tuanpunya resepi.

1 comment:

  1. tu dia siam mali punya...susah bebenor nak sebut tapi mkn senang jer kan..hehe nampak sedap...silap tak singgah lunch sini tadi..hehehe

    ReplyDelete