Pages

Sunday, January 23, 2011

Udang Goreng Mamak



Salam semua,
Lama sungguh udang ni dok dalam petiais, sampai nak tukar kaler dah. Sebelum keadaan udang jadi lebih teruk, baik kita kerjakan dia. Hari ni nak try mamak style pulak.



Selalunya udang goreng mamak ni kita jumpa kat kedai nasi kandaq saja, berderet deret orang beratur nak makan nasi kandaq tau. Kat rumah saya saja dah ada 3 kedai nasi kandaq. Kalau berkereta dalam 10 minit lagi jumpa lagi beberapa kedai nasi kandaq yang tumbuh cam cendawan lepas hujan. Kat Penang ni merata rata ada kedai nasi kandaq, pilih jer mana yang berkenan. Bak kata orang, kalau mai Penang tak sah kalo tak pekena nasi kandaq, sehingga menjilat jari you.



Ok la kita ke N3 kita hari ni. Udang Goreng Mamak Style. Masa tengah menumis udang ni, aduhaiiii semerbak harumnya bau daun pandan dan serai serta rempah ratusnya sudah cukup membangkitkan selera siapa saja yang menghidunya.
Patutla berderet orang sanggup beratur panjang sebab nak makan nasi kandaq, memang sedap giler udang goreng mamak ni. Kalau cam ni saya pun nak bukak kedai nasiq kandaq la………tapi kan……..ishhh kesian la pulak kat mamak mamak nanti kan kan.


Ok la, kalau ada sesape yang nak cuba makan udang mamak style ni, resepinya saya cnp dari rumah Hana. Hana pulak dapat resepi ni dari rumah Kasihasakura.
Terimakasih semua yer kerana sudi berkongsi resepi yang sedap banget ni.

Udang Mamak
Bahan-bahan
1 kilo udang

2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan - saya letak 2 sudu besar

1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kisar
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara

Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

2 comments:

  1. sedapnya udang msk ni....terliur lak saya mlm2 ni kak...terus terasa lapar...hehe

    ReplyDelete
  2. suka lauk udang mamak nih
    sure buat utk mr. hubby...
    thanks sis

    ReplyDelete