Pages

Sunday, January 30, 2011

Bendi Goreng Belacan



Salam semua,
Hari ni letak menu bendi lak. Masa gi shopping mingguan hari tu, beli terlebih banyak la pulak kacang bendi ni. Mula mula hubby ambik letak dalam trolley, tak bagitahu kita, lepas tu kita pun ambik lagi, sampai berbungkus bungkus jadinya. Selalunya bendi ni saya letak dalam kari ikan jer, jadi bila dah terlebih beli ni kenala pikiaq camana pulak nak mengabihkannya.



Masa dok memikir tu teringat kat anak teruna saya, katanya mengapa mama tak buat bendi bubuh sambal, selalu abah beli sedap katanya. Jadi, hari ni la masanya nak mencuba ya dak. Masak ni main pakai campak campak jer, dah siap. Licin jugakla dimakan anak anak dan hubby. Alhamdullilah, lain kali leh la wat lagi.

Kot kot ada yang teringin nak mencuba resepi campak2 ni, meh tengok bahan bahannya ya.

Bendi Goreng Belacan

15 batang bendi
Segenggam udang basah

Bahan bahan tumbuk/kisar :-
5 ulas cili merah
4 ulas cili padi
1/2 labu bawang besar
1/2 in belacan

1 cb sos cili
sedikit garam dan lada sulah

Cara-cara
1. Bendi dipotong serong.
2. Panaskan minyak dan tumis sedikit bawang merah dan putih cincang.
3. Masukkan bahan-bahan kisar, sos cili dan biar hingga naik minyak.
4. Bila bahan bahan agak garing dan pekat, masukkan udang basah, diikuti dengan kacang bendi. Gaul rata.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
6. Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment