Pages

Wednesday, October 6, 2010

Carrot Walnut Cake

Salam,

Dua, tiga hari lepas try buat carrot cake ni, saja buat untuk makan2, sebab hari raya lepas tak buat kek pun untuk hidangan di rumah sendiri. Alhamdulillah, menjadi, sewaktu membakar, keharuman kekacang yang terdapat di dalam kek ini membuatkan saya tak sabar2 nak merasa keenakkannya. Dan ternyata, kek ini mempunyai suatu rasa yang lain dari yang lain, dan kaedah penyediannya pun tidaklah sesusah mana.



Kek ini sedap dimakan begitu saja, terutama bila baru keluar dari oven, terasa akan keranggupan dan kesedapan walnutnya. Saya makan begitu saja tanpa cream cheese frostingnya.


Bila hubby tengok kek ni, dia kata minggu depan bolehla buat untuk dia bawa ke office sebab ada sambutan hari raya. Jadi, saya pun buatla dua biji begini untuk dia.

CARROT WALNUT CAKE
Sumber: Sifu Suria - cp dr fp Damira (terimakasih utk anda berdua)

Bahan-bahannya:
4 biji telur ~ asingkan putih & kuningnya
1 1/2 cawan ~ minyak sayur atau minyak jagung
150 g~ gula kaster (saya kurangkan jadi 130gm)
150 g~ gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan ~ lobak merah diparut ( jangan diperah airnya)

Bahan-bahan yang perlu di ayak:
250 g tepung gandum
1 teaspoon suduteh serbuk kayu manis ( saya tak letakpun sebab tak suka rasanya)
1 1/2 suduteh baking soda (saya guna 1 sudu teh baking soda aje)
1 suduteh garam
*1 sudu teh baking powder (* resepi asal tak letak pun, saya saja tambah)

100 g walnut ~ di cincang (saya bakar dahulu dalam oven sebelum dicincang- memang
sedap letak walnut ni!)

Cara-caranya:
1. Pukulkan kuning telur (saya guna mixer, pukul sampai kembang sikit).
2. Kemudian masukkan minyak, gula kaster & gula perang, serta lobak merah
yang diparut tadi.(Sekiranya lobak merah yang diparut itu mengeluarkan terlalu
banyak air, buangkan airnya tanpa memerah isi lobak merah tersebut)
3. Masukkan walnut, kacau sebati.
4. Kemudian masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi, kacau sebati.
5. Pukul putih telur di mangkuk lain dengan mixer hingga keras.
6. Masukkan putih telur ini sedikit demi sedikit ke dalam adunan, kacau perlahan-lahan,
satu arah sahaja, sila gunakan spatula atau senduk kayu, tak sebati sangat pun
tak apa asalkan tidak terlebih kacau.
7. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

Frosting
120 g butter
250 g cream cheese
120 g gula aising

Caranya :
Pukul kesemua bahan hingga kembang dan ringan. Sapukan ke atas kek yang telah disejukkan dan hiasi dengan walnut.

No comments:

Post a Comment