Pages

Saturday, April 3, 2010

Udang masak serai wangi

Salam,
Agak lama juga tak masak udang. Bila masak pula selalunya buat sambal tumis udang jer, jemu pulak rasanya. Maka semalam carik juga resepi2 udang dalam "waiting list" dan terjumpala resepi udang masak serai wangi. Resepinya saling tak tumpah macam ayam masak merah cuma ditambah asam jawa. Rasanya memang sedap.

Kononnya kita ni nak surprisekan hubby ler buat kelainan sikit, nak jamu dia ngan respi baru. Tetiba bila hubby pulang, dia bawak balik memacam, mee udang, kari ikan pari, sambal tumis udang ngan petai, cucur udang, kuih talam dan seri muka (lupa la pulak nak ambil gambar), eeeee geramnya, tak jadi ler nak jamu dia ngan resepi terbaru tu. Silap aku jugak ler tak bagitau dia. Dah memang menjadi kelaziman bila kami berpuasa, dia akan beli sesuatu untuk buat berbuka. Tak per la, anak-anak makan udahler, yg lainnya masuk petiais, esok tak payah masak,





UDANG MASAK SERAI WANGI
Sumber : Pn Sabariah Shawal (tks yer puan)

Bahan-bahannya
600gm udang harimau - digoreng setengah masak (saya guna udang biasa jer)
4 batang serai
100 gm cili kering mesin
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sdb pati asam jawa
30 gm belacan bakar (saya tak letak sebab kehabisan stok)
100 gm pati santan
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
1. Kisar halus, serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat.
4. Masukkan pati santan dan udang.
5. Masak hingga naik bau.

No comments:

Post a Comment