Pages

Sunday, April 25, 2010

Spaghetthi Bolognese

Resepi ni ku ambil dari fp Cek De Sam. Terimakasih yer Cek De kerana sudi berkongsi resepi ini. Resepi ini ku olah sedikit mengikut stok yang ada kat dapur, walaupun begitu rasanya sungguh menyelerakan. Keluargaku semua sukakannya, kata mereka sedap. Lain kali boleh la aku buat lagi






SPAGHETTHI BOLOGNESE

Bahan2
50 gm spaghetti (sepaket)
500gm daging lembu cincang (saya guna daging ayam cincang)
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning - dicincang halus
1 ulas bawang putih - dicincang halus
1 tin sedang tomato puri (saya guna sos pasta)
4-5 biji tomato ranum - dipotong dadu
1 batang karrot - dipotong dadu kecil
1 batang celery - dipotong kecil
1 tin cendawan butang - dihiris (saya tak letak sebab takder stock)
1 kiub stok daging lembu (saya guna stok daging ayam)
1/2 st herba oregano atau Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula
3 sb minyak zaiton
2 sb butter
parutan keju parmesan

Cara2
1. Rebus 2 ltr air dalam periuk besar, masukkan 2 st garam. Bila mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali sekala dan masukkan satu st minyak zaiton @ minyak masak agar pasta tidak melekit. Bila pasta lembut, angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese. Guna periuk tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaiton, masuk butter dan kacau. Bila cair dan berbuih masuk bawang besar, bawang putih. Jangan biar garing cukup sekadar bawang layu.
3. Masuk daging cincang, ketuk2kan daging biar semua hancur dan bentuk saiznya seragam. Goreng sehingga keperangan.
4. Masuk semua sayuran, goreng hingga lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api dan masak hingga mendidih, kacau selalu. BIla nampak susu diserap daging, masuk tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato utk menyukat 2 tin air. Tambah dalam kuah. Kacau sos sambil ditekan2 tomato supaya hancur.
6. Masuk herba, kiub, garam dan gula.
7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit. Perlahankan api. Renehkan dengan periuk separa tertutup sehingga sos pekat.
8. Angkat dan hidangkan bersama spaghetti. Semasa menghidang, taburkan parutan keju parmesan dan daun parsley.

No comments:

Post a Comment