Pages

Saturday, April 3, 2010

Daging Masak Kicap Berempah



Daging masak kicap berempah ni ku ambil resepinya dari blog bro rozzan. Thanks bro kerana sudi berkongsi resepi. Daging tu memang sedap tp terlebih pedas la pulak sebab aku memandai p tambah cili konon nak bagi pedas sikit lagi.

Daging Masak Kicap Berempah

1 kg daging lembu/kambing (potong ikut suka)
(rebus 3/4 empok. Biar lebihkan airnya untuk digaulkan nanti)
12 tangkai cili kering (rendam)
3 sudu teh lada hitam
2 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2 biji buah pelaga (ambil isinya saja)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji buah pala

Kisar semua bahan di atas sehingga halus

2 biji bawang besar (potong gegelang dan goreng sebentar)
6 sudu besar sos tomato
3 biji kentang (potong wedges)
3 biji buah tomato (potong 4)
1 batang lobak merah (potong kecil2)
3 sudu besar bawang goreng (optional)
sedikit daun ketumbar
sedikit garam, gula dan minyak untuk menumis

Cara2
Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan2 kisar sehingga garing. Masukkan daging bersama air rebusannya, lobak merah, sos tomator, kicap, garam dan gula. Suaikan rasanya.
Bila daging empok, masukkan bawang goreng, gegelang bawang, dan kentang wedges dan kacau sebentar. Akhir sekali masukkan tomato buah dan daun ketumbar. Kacau sebati dan matikan api. Hidangkan dengan roti atau nasi.

No comments:

Post a Comment