Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Pages
▼
Sunday, March 28, 2010
Apam Mekar aka Apam Warna Warni
Salam
Resepi apam warna warni ini saya perpanjangkan di atas permintaan seorang pengunjung fp. Apam ni sebenarnya selalu sangat saya buat kerana memenuhi tempahan, cuma semenjak Daney ke tadika sahaja tergendala sebentar. Resepinya saya perolehi dalam laman my resepi dari dapur kak liza. Tekstur apam ini sangatlah gebu dan lembut dan tidak begitu manis. Sangat sesuai sebagai sarapan pagi ataupun minum petang.
APAM WARNA WARNI / APAM MEREKAH / APAM MEKAR
Bahan2
250 gm gula - kurangkan kalau tidak suka manis
2 biji telur
1 sk esen vanila
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sk ovalette
pewarna - ikut suka
acuan kertas(papercup) secukupnya
Cara2
1. Panaskan kukusan. Sebaik2nya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
4. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan susu berselang seli sambil dipukul sehingga gebu.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kepada 3 bahagian)
7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya)
9. Letakkan papercup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam papercup tersebut.
10. Kukus selama 10-15 minit (bergantung kepada saiz papercup)
11. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment