Pages

Wednesday, November 24, 2021

Tart Nenas Bunga Rose



TART NENAS
Sources  :-  Ayu@curlybabesatisfaction 

 Bahan-bahan utama: (Ayu buat 21/2 adunan dan inti nenas1kg ngam2 )
200 gm mentega (guna yang masin, gunakan goldenchurn butter)
1 sudu besar minyak sapi
2 biji kuning telur
3 sudu besar gula ising
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan tepung gandum 
jem nenas. 

.


Langkah pertama: 
Masukkan mentega, minyak sapi dan gula ising. Pukul guna senduk hingga sebati. Tidak perlu lama-lama. Asalkan gula sudah sebati dan cair bersama mentega dan minyak sapi sudah memadai. masukkan kuning telur. Pukul lagi.

Langkah kedua: 
Ayak tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi. Uli menggunakan tangan hingga menjadi doh yang sempurna. Jika doh masih lembik, tambah sedikit tepung lagi tetapi jika doh sudah elok cantik, tidak payah habiskan baki tepung tersebut. Doh yang sempurna adalah doh yang sebati dan tidak melekat di tangan. 



Langkah ketiga: 
Sediakan plastik pengalas, penggelek doh dan penerap. Bahagikan doh pada beberapa bahagian. Ambil bahagian pertama dan mula canai. Bahagian doh yang lain hendaklah ditutup dengan kain supaya doh itu tidak kering. Canai dengan ketebalan sederhana. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal. Yang sedang-sedang sahaja sudah memadai. Jika hendak lagi faham, sila rujuk pada gambarajah yang telah Mina sediakan ini. 

Langkah keempat: 
Setelah terap cengkerangnya, sumbatkan pula jem nenas ke dalam lubang yang tersedia. Pastikan jem nenas itu telah anda bulatkan atau gentel terlebih dahulu. Jangan malas-malas tau, nanti Biskut Tart Nenas anda jadi bersememeh dan tidak cantik.





Langkah kelima:
Bakar dalam ketuhar dengan suhu 170 darjah Celcius selama 25 minit atau sehingga masak. Mina hanya menggunakan api bawah sahaja.





Thursday, November 11, 2021

KUIH SERIMUKA BAKAR



 
Kuih Seri Muka Bakar
Sumber  :   Azie Kitchen


Bahan Lapisan Bawah:-

500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sudu kecil garam halus

sedikit minyak masak (esp, jika guna santan kotak) 



Cara cara:

Rendam pulut sekejap. Basuh bersih  dan toskan.  Masukkan pulut, santan dan garam ke dalam loyang. Untuk kali ini, saya hanya membuat separuh sahaja dari adunan lapisan bawah, itu sebab ianya kelihatan agak nipis.

Kukus selama 30 minit. Bila masak, digaul  rata dan pindahkan ke dalam loyang yang sudah disapu sedikit minyak.  Tekan dan ratakan.



Bahan Lapisan Atas:-

4 biji telur gred B
1 cawan gula pasir - kurangkan 1 sudu besar
3 cawan santan 
1/2 cawan air daun pandan (pewarna kuning)
3/4 cawan tepung gandum - tambah 1 sudu besar
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil esen pandan
Sedikit pewarna hijau - jika suka
Beberapa helai daun pandan


* daun pandan dimesin dgn 1/2 cwn air dan 1/2 ulas bawang merah + 1 cm halia +  1/3 sudu jintan manis + kulit kayu manis


Cara cara: [

Kisar kesemua bahan dan tuang ke atas pulut.  

Bakar pada 180 C selama 45 minit ke 1 jam atau sehingga masak yang bergantung juga kepada saiz loyang yang diguna.  Guna cake tester atau lidi untuk melihat samada kuih sudah masak

Potong dengan pisau plastik apabila kuih benar benar sejuk.





Thursday, November 4, 2021

RESEPI QUICHE LORRAINE

 





RESEPI QUICHE
Sumber  :  juicycafe


Bahan2 pastry..
250 gm tepung gandum - ayakkan
150 gm butter
Secubit garam
70 gm air



Cara2nya..
1. Satukan tepung gandum dan butter dalam mangkuk, gaul atau pukul guna mixer sehingga menjadi serbuk roti.
2. Tambahkan air sedikit-sedikit dan uli sehingga menjadi doh.

3. Bungkuskan doh dengan plastik, simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.

4. Keluarkan doh dan canai diantara dua keping plastik setebal 3mm.




5. > pastry ke dalam loyang springfoam pizza yang telah digris bersaiz 9 inci dan tusukkan dengan garfu pada keseluruhanll pastry.

6. Sejukkan pastry dalam peti sejuk selama 20 minit.

7. Keluarkan pastry, alas keseluruhan pastry dengan kertas aluminium dan isikan dengan kacang hijau, ini supaya pastry tidak menggelembung.

8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 190C selama 20 minit.
9. Keluarkan pastry, buang kertas aluminium dan kacang hijau, bakar lagi selama 8 minit.
10. Keluarkan dan sejukkan sebentar.



.

Bahan2 inti..
3 sdb minyak zaitun
160 gm bawang holland - hiris halus
60 gm ikan salmon - potong kecil - buang tulang - cuci - toskan
60 gm udang segar - potong kecil - cuci - toskan
100 gm keju mozarella @ parmesan - diparut
3 biji telur
200 gm susu segar
150 gm uht whipping cream
20 gm tepung gandum
1/2 sdk garam halus
1/2 sdk lada sulah
1/2 sdk serbuk kulit kayu manis

Cara2nya..

1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang holland sehingga naik bau dan keperangan, tutup api dan sejukkan sebentar.

2. Letak dan ratakan bawang dalam kulit pastry yang telah disediakan.


3. Taburkan ikan salmon, udang dan mozarella sehingga rata pada keseluruhan pastry.

4. Dalam mangkuk, pukul telur, susu segar, uht whipping cream, tepung gandum, garam, lada sulah dan kulit kayu manis, tapiskan dan tuang kedalam kulit pastry.

5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 190C selama 35 minit atau sehingga masak.

6. Siap dihidangkan.