Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Pages
Thursday, September 23, 2021
BISKUT SUJI TRADISIONAL
Thursday, September 16, 2021
BINGKA (BENGKANG) UBI KAYU
BINGKA (BENGKANG) UBI KAYU
Sumber : Periuk Tanah
Bahan-bahan: menghasilkan satu loyang bengkang 7 inci X 7 inci
4 cawan ubi kayu siap diparut - tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.
2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir (gula merah)
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang
Friday, September 3, 2021
Indian Poori n masala tosai
rangup. Lazimnya, thosai dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan); sebagai contoh kuah dal, kari ayam ataukari ikan, serta chutney iaitu sejenis kuah pekat yang diperbuat daripada campuran kelapa yang dikisar serta perencah rempah dan cili.