Thursday, January 31, 2013

Red Velvet Cake dan Strawberry Crepe Nurul Syuhada


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Red Velvet Cake dan Strawberry  Crepe tempahan Nurul Syuhada untuk dibawa pulang ke Taiping, Perak.




Komen Nurul  :-
Sedap sangat redvelvet dengan strawberry crepe tu !!! Cuti nak cupcake boleh....







Terimakasih banyak  di atas tempahan ini dan terimakasih juga diatas komen yang telah diberikan.  

Wednesday, January 30, 2013

Durian Crepe, Chocolate Crepe & Mini Cheese Tart


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
 Durian Crepe tempahan Fara, Permatang Pauh, Chocolate Crepe Lin dan Mini Cheese Tart Sally.


Terimakasih diucapkan di atas tempahan ini. Sebarang kekurangan harap dimaafkan

Saturday, January 26, 2013

Hokkaido Chiffon Cake aka Osaka Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 
   Agak lama juga saya tak share resepi.   Jadi, kali ini ingin saya kongsikan resepi Hokkaido Chiffon Cake aka Osaka Cake yang telah dicuba beberapa hari yang lepas.

Buat kek ini sebenarnya sebagai memenuhi selera tekak yang agak lama tak menjamah kek   Sampai anak anak pun berkata, mama asyik buat kek untuk orang aja, bila nak buat kek untuk kita, huhuhu.....


Jadi, seperti biasa, bereksperimentasilah kita  dengan kek yang menjadi perbualan hangat di kebanyakkan blog masak memasak  dan peminat peminat setia kek.


Resepi yang diterbangkan khas dari Jepun ini ternyata amat popular kebelakangan ini. Dengar dengar, harganya ada yang mencecah RM8 sebiji, huhuhu....mahainyaaa...


Ceri maraschino ada setangkai aja, jadi tepek kat satu kek jer la, jadila kan...


Pada yang dok meninjau ninjau resepi, jom kita tengok apakah bahan bahannya  :-   zaaaassssss,

HOKKAIDO CHIFFON CAKE
Sumber : Kak Zu (terimakasih ya)

 BAHAN BAHAN 
 Bahan A 
4 biji putih telur 
1 tsp garam 
80 gm gula halus 
 Putar sehingga menjadi kental (meringue ) 


 Bahan B 
4 biji kuning telur 
30 gm gula castor 
1 tsp esen vanilla 
40 ml minyak jagung 
40 ml susu segar 


 Bahan C 
55 gm tepung kek 
20 gm tepung custard 
1 tsp baking powder 


 CARA CARA 
 1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder 
2. Putar telur kuning dan gula hingga kembang 
3. Masukkan minyak dan susu segar. 
4. Masukkan tepung dan gaul sebati 
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik. 
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udara di dalam kek ) 
7. Bakar pada suhu 170 C selame 15 minit hingge 20 minit atau sehingga masak kekuningan ) 


BAHAN CUSTARD 
 1 sudu besar tepung custard 
1 sudu besar tepung gandum 
4 sudu besar gula 
200 ml susu segar 
1 biji telur 
1 sudu besar mentega/ butter 

 1.Satukan bahan dan masak hingga adunan pekat dan berkilat.  Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan kesemua bahan. Sentiasa mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini 
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nozzle ke dalam dan picit.



Kepada yang pernah menikmati kek ini, pastinya anda tidak akan dapat melupakan tekstur kek yang tersangatlah lembut dan lembab dengan sedikit isian krim kastad yang sungguh lemak dan enak didalamnya.



Keratan rentas Hokkaido Chiffon Cake aka Osaka Cake pertamaku untuk tatapan semua pengunjung/peminat  blog kesayanganku, WattiesHomeMade @ deWattiesDelight.   


Komen ikhlas dari hati kecilku.......Wallaaaaahhhh, nyum nyum,  so yummy.....Sangat sedap....

Thursday, January 24, 2013

Tempahan Suliana, Tmn Pauh Indah, macam macam ada........

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Semua di atas ditempah oleh Suliana, Taman Pauh Indah sempena hari lahir anaknya pada 5hb Jan 2013 yang lepas.


Kata Su, ini kali pertama dia mengadakan majlis hari lahir.  Jadi, sebulan sebelum hari lahir Su dah menempah.  Terimakasih banyak Su kerana membuat tempahan awal.


Antara yang ditempah oleh Su ialah Marble Cheese Brownies, Mini Marble Cake, Cheese Tart, Durian Crepe, Apam LadyBird, Apam Polka Dot

Alhamdulillah, semuanya ini dapat disiapkan dalam masa sehari.  All in one day!!!   Mulai dari jam 8.00pagi hingga 1230 malam.  Berhenti seketika untuk solat dan makan sahaja.  Tak sangka pula saya dapat menyiapkan semua ini dalam jangkasama sehari. Alhamdulillah, syukur sesangat, sesungguhnya tiada yang mustahil jika diizinkan olehNYA.

Kalau dapat tempahan macam ni hari hari, mau pengsannnnnn dibuatnya.....tak sanggup den...huhuhu.  Kalau sebulan sekali cam ni, insyaAllah.
Masa ambil tempahan ni pun dah teragak agak, boleh ker aku buat semua ni dalam masa sehari, gabra jugakla.  Tapi dah tekad dalam hati, kalau tak cuba mana nak tahu kan...





Mari kita semua  jamu mata dengan lebih jelas  kesemua produk deWattiesDelight yang telah ditempah oleh Su ya........   zoooommmmmm


Mini Marble Cake berkrim dengan hiasan badam panggang dan coklat urai.

InsyaAllah ada masa saya akan buat n3 lagi satu untuk kek mini ini dengan lebih jelas..

Marble Cheese Brownies

Apam Lady bird sebelum dikukus

100 biji Apam LadyBird yang sudah dikukus, siap untuk dimakan...
100 biji Apam Polka Dot
Apam Polka Dot yang tak berapa nak ceria warnanya

Banyak masa yang dihabiskan untuk melukis gambar ladybird ini, sampai lengoh lengoh satu badan. Kalau buat kek rasanya dah boleh bakar 2, 3 biji kek dalam jangkasama tersebut.  






2 pek Chocolate Rice Banana Cake

10 pek durian crepe

50 biji Blueberry Cheese Tart yang montok montok





Keluaran terbaru dan tempahan pertama Makaroni Bakar/Baked Macaroni juga daripada Su.

Berat makaroni ini  melebihi 3kg
Antara bahan bahanya adalah makaroni, daging cincang Ramly, susu, telur, rempah rempah dll serta hiasan mayonaise, sos dan taburan cili merah dan dedaun
Terimakasih di ucapkan kepada Suliana kerana sudi menempah begitu banyak daripada deWatties Delight.  Sebarang kekurangan harap dimaafkan.