Tuesday, January 31, 2012

Nasi Karrot & Kam Heong Chicken

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,
Sekejap aja tahun 2012 dah nak masuk bulan Februari. Terasa macam baru semalam aja sambut tahun baru, cepatnya masa berlalu.....usia pun kian bertambah.

Paparan hari ni sebenarnya dah dimasak beberapa minggu yang lepas, baru hari ni berkesempatan nak buat tayangan. Resepi nasi lobak ni saya cilok dari rumah Nieza. Ramai rupanya yang dah mencuba. Kalau dah ramai yang mencuba, mesti resepi ni resepi yang hebatkan. Jadi, kita pun tak maulah ketinggalan. Idea meletakkan karrot kat atas tu pun amik dari idea Nieza juga hehehe, menarik juga nampaknya kan, berseri seri nasi tu jadinya, barula selera nak makan pun bertambah tambahkan.

Maaf ya Nieza, banyak kali akak terjah rumah Nieza, terakhir masa n3 30hb Jan 2012, Winter Trip to Artic Circle, Lapland. Malangnya tak boleh nak letak komen, ada pula yg sekejap boleh sekejap tidak. Semenjak kebelakangan ni, banyak juga blog yang saya kunjungbalas tapi tak boleh nak letak komen, tak taula kenapa, mungkin ada masalah talian di pihak saya. Ada juga blog tu langsung tak boleh letak komen. Beberapa bulan yang lepas terpapar error message ini bX-l4u1mh kat screen saya, lepas tu ada problem kat dashboard, sampai sekarang tak boleh rectify lagi. Kita ni pulak takderla arif sangat bab2 IT ni. Pernah juga google cari jalan penyelesaian, tp terbantut sekerat jalan, lepas tu tak cuba dah. Kalau ada sesapa yang tahu, harap dapat membantu ya, terima kasih.


Resepinya saya copy paste terus dari rumah Nieza, tkasih ya Nieza dan semua yang telah bersama sama berkongsi resepi sedap ni. Tak lupa juga kepada tuanpunya resepi yang saya gemari sejak di alam fotopages lagi, Chef Hanieliza.

Nasi Lobak Merah
Resepi: Kak Hanieliza
Sumber: Nieza, Kak Wana, Kak Zai, Kak Ika,Tun Telani, Amie

Bahan-bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan (nieza buat 2 cawan beras jer)
2 caw carrot [potong dadu kecil] - nieza sagat halus
1/2 caw susu cair
8 caw air (nieza bubuh 21/2 cawan air saja utk 2 cawan beras)
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan


Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk ke dalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur


Ini pula gandingan nasi karrot kat atas tu, Kam Heong Chicken sekali lagi. Masa mula mula buat dulu memang dah terasa nak buat lagi sebab family semua suka dan buatnya pun mudah sangat. Terima kasih buat adik Zaliedana yang telah mempromosi resepi sedap ni, tak lupa juga buat Wardah selaku penyumbang resepi dan mereka yang telah bersama sama berkongsi resepi enak banget ini.


Gandingan yang mantap........ silakan ya....

Cuba jangan tak cuba...

Thursday, January 26, 2012

Ayam Goreng Bawang Berempah

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu ayam kembali lagi. Kali ini mencuba pula resepi terbaru dari dapur tokey nasi kandar kegemaran saya, siapalagi kalau tak MamakHaji. , hehehe. Nak buat macamana selera kita masih lagi selera Penang, jadi pantang ternampak aja resepi baru, mesti nak cuba. Terimakasih Mamak kerana sentiasa mengeluar dan mengongsikan resepi resepi, petua petua berguna dan rahsia dari dapur nasi kandar. Tak mudah sebenarnya untuk seseorang menghabiskan masa di hadapan pc semata mata kerana ingin mencurahkan ilmu yang dimiliki, saya sanjung tinggi niat suci MamakHaji itu. Pokok pangkalnya terletak pada hati kan Mamak.


Jangan terkejut ya, resepi ni untuk 250-300 orang makan, kira untuk kendurila ni ataupun untuk buat berniaga. Jadi, pandai pandaila adjust mengikut kesesuaian masakan anda. Bagi saya, saya bahagi 10 semua bahan2 ni untuk dimasak bagi seekor ayam, mana yang terkurang rasa saya tambahkan lagi. Resepi ni lebih kurang hampir sama dengan Ayam Kam Heong dan Ayam Goreng Nyonya. Kelainannya ialah pada campuran jintan manis, jintan putih, serbuk kas kas dan bawang goreng yang diadun bersama. Jangan tak tahu, resepi MamakHaji ni mendapat sambutan hangat di rumah saya, sampai tak cukup dibuatnya sebab hubby dan anak anak semua makan bertambah, seronok saya melihatnya.

RESEPI AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH.
Masakan untuk 250 -300 orang.

BAHAN-BAHAN:
Ayam 250 ketul dibasuh dan bersihkan.
1 1/2 guni Bawang Merah labu (segundi dlm 5-6 kg)
125gm Serbuk Cili (1/2 pkt dari bungkusan 250m).
50gm Serbuk Jintan Manis ( 1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
50gm Serbuk Jintan Putih (1/2 pkt dari bungkusan 100gm)
125gm Rempah Kari (daging) (1/2 pkt dari bungkusan 250gm)
100gm serbuk kas-kas ( 1pkt)
1 botol Sos Tiram (480gm – 500gm).
1 pkt Sos Cili (kimball 500gm).
1 pkt Sos Tomato (kimball 500gm).
6 biji bawang merah labu dikisar halus dan jadikan airnya satu balang pengisar. Boleh tambah sekiranya anda inginkan kuah yang lebih sedikit.
1 cawan pes bawang putih-halia.
2 sudu besar (tbsp) serbuk garam masala atau boleh gunakan kayu manis, buah pelaga, cengkih danbunga lawang.
4 helai daun pandan dipotong 4 inci sehelai.
3 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).


CARA-CARA:
1. kupas bawang merah labu, hiris halus dan goreng. Bila warna bawang bertukar kepada warna perang keluarkan dari kuali dan sejukkan. Bawang goreng tak perlu ranggup agak kering sudah memadai. Minyak bekas gorengan disimpan untuk menumis rempah kelak. Nota: Untuk pengetahuan, sekiranya ingin menghasilkan bawang goreng yang rangup boleh dihasilkan dengan mengeringkan terlebih dahulu hirisan bawang di cahaya matahari dan goreng.

2. Ketulan ayam telah dibasuh, masukkan garam dan serbuk kunyit. Ketulan ayam yang digoreng jangan terlalu masak sehingga garing. Gorengan perlu 3/4 masak kerana 1/4 lagi akan masak semasa masak dengan campuran rempah. Selepas goreng asingkan.


3. Panaskan kuali, dan masukkan minyak bersama dengan minyak gorengan bawang. Bila minyak panas masukkan rempah empt serangkai (sekiranya tidak gunakan garam masala). Masukkan pes halia bawang putih. Bila haruman naik kecilkan api dapur dan masukkan kesemua rempah-rempah di atas. Bila bau rempah mula mengeluarkan haruman masukan air bawang dan besar sedkit api dapur. Bila air bawang bersama rempah mula didih, masukkan sos cili, sos tiram dn sos tomoto.

3. Kecilkan api dapur dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan semua ketulan ayam yang telah goreng tadi. Kacau rata untuk kuah rempah bersalut pada ayam goreng. Masukkan bawang goreng dan kacau lagi untuk bawang goreng sebati pada ketulan ayam. Biarkan ayam masak 1/4 bahagian lagi. Ia cuma memerlukan sekitar 10-15 minit saja dengan api yang kecil. Bila wap mula reda, matikan api dapur dan masukkan kedalam tray hidangan.

4. Taburkan cili merah yang dihiris dan juga daun kari di atas hidangan anda.


Ps : Minta maaf ya Mamak, saya tertukar nama Ayam Masak Bawang Berempah dengan Ayam Goreng Bawang Berempah. Dah siap upload gambar dan salin resepi baru perasan tentang kesilapan yang tidak disengajakan tersebut.


Saturday, January 21, 2012

Terubuk Masin Goreng

Assalamualaikum semua,

Resepi yang paling ringkas tapi amat berselera bila dimakan, terubuk masin goreng. Ikan terubuk masin ni pemberian kawan hubby. Kata hubby, kawannya balik kampung di Sarawak dan belikan terubuk masin ni sebagai buahtangan. Lebih 30 ekor dia beli untuk diagihkan pada rakan rakan setugas, aduhai baiknya dia, tak mudah tu nak bawa balik sampai 30 ekor ke semenanjungkan. Apa apapun terimakasih bebanyak diucapkan di atas pemberian ini.

Jangan terkejut ya, ni first time saya makan terubuk masin goreng ini. Kalau nak kata saya jakun pun takpa lah, sebab memang saya tak pernah makan pun. Pernah sekali dulu, jiran bagi ikan terubuk masin bila pulang dari tugasan di Sarawak, tapi saya tak tahu nak buat apa, masa tu masih belum berblogging. Jadi, saya pun simpanlah dalam petisejuk, agak lama jugalah sampai kering jadinya, akhirnya tak boleh dimasak lagi, dan terpaksa dibuang begitu sahaja. Ruginya...bila diingatkan kembali.


Masa nak masak ni pun saya tanya hubby, selalunya orang masak ikan ni macamamana???. Hubby kata goreng macam tu aja. Rasa tak puashati pula saya bila mendengarnya, jadi saya pun google dalam internet cari resepi, waaaa banyaknya resepi terubuk masin ni, ada masak lemak kari, ada dibuat sambal tumis, ada dibuat goreng air asam dll. Kenapala saya boleh jadi tak tahu ni....ish ish ish. Masa ni teringat pulak kat Amie yang selalu dok tayang menu ikan yang macam macam, hehehe. Last last sekali kata putus dicapai, goreng macam arwah ibu selalu goreng untuk ikan masin yang lain.

Jadi, ni la rupanya. Senang sangat cara buatnya. Saya buangkan sisik ikan terubuk, rendam sekejap di dalam air panas untuk kurangkan masin, toskan dan lepas tu goreng. Saya gorengkan juga cili kering yang telah dipotong2 dan bawang merah. Semuanya di goreng berasingan agar kerangupan kekal. Bila waktu menghidang, barulah disatukan kesemua bahan. Dimakan bersama nasi panas panas, fuhhhhh.....bertambah tambah jadinya. Hidangkan juga bersama kari ikan, wallaaaaa kecur air liurku dibuatnya.




Thursday, January 19, 2012

Kenangan Zaheen di Tahun Satu 2012

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar teman teman semua, sihat ker???. Harapan saya semuga semuanya dilindungi dan diberikan Allah kesihatan yang elok hendaknya ya, insyaAllah. Rasa macam dah lama sangat tak berblog walaupun hakikatnya baru seminggu tak besiaran. Rindunya saya pada semua, paling rindu pada resepi2 terbaru yang mungkin saya tertinggal. Tapi takpa, ada masa nanti saya akan jalan pelan2, tinjau rumah geng masak masak, semak kembali mana2 resepi menarik yg mungkin saya tertinggal dan mesti dicuba, walaupun dalam waiting list dah ada senarai yang panjang berjela, hehehe, biasala kan copy paste lepas tu peram buat pekasam, baru sedapkan....hehehe.

Hari ni takder n3 masak masak, cuma nak ceritakan sikit pengalaman anak bongsu saya, Zaheen sewaktu melangkah ke Tahun Satu 2012. Harap semua tak boring ya, blog ni pun dah jadi macam blog rojak, macam macam ada. Bukan sekadar masakan, diselangselikan juga dengan catatan peribadi dan kisah suka duka kehidupan saya sekeluarga untuk kenangan di masa hadapan.


Oklah, jom kita tengok apa ke kisahnya ya :-

Hari Pertama : Zaheen sungguh bersemangat untuk ke sekolah, awal pagi dah bangun. Selepas pakai baju dan minum, pakai kasut, terus ke sekolah. Tiba di sekolah, Zaheen rileks aja, tak ada tanda tanda dia akan menangis sehinggalah masuk ke kelas. Masa kat luar kelas, sempat juga saya snap gambar2 ni buat kenangan. Gambar kat atas tu ialah gambar di hari pertama Zaheen di dalam kelas. Zaheen dimasukkan ke kelas IK, nama guru kelas Zaheen ialah Ms Yeoh, cantik sangat orangnya, simple, tidak bermekap namun terserlah keayuan wajahnya. Masa berbual2 dengan parents kat sekolah, kata mereka, cikgu ni cikgu yang paling garang, hmmmm....... siapla kau Zaheen....

Masa ni, cikgu kelas tengah memberikan penerangan tentang peraturan sekolah, adab pemakaian uniform dsbnya. Diagihkan juga borang insuran untuk dipenuhkan oleh ibubapa, pengutipan bayaran untuk baju sukan dll.


Lepas sessi penerangan, murid murid berjalan keluar sebab cikgu akan membawa mereka melawat keliling sekolah dan menunjukkan di mana kantin, tandas, tempat alat2 sukan, dewan perhimpunan dan sebagainya.

Ibubapa tidak dibenarkan menunggu di luar kelas. Maka, kami pun berjalanlah menuruni anak tangga ke bawah mencari tempat duduk yang sesuai. Ramai juga ibubapa yang menunggu. Kesempatan ini saya ambil untuk berkenal2an dan berbual2 sementara menunggu loceng berbunyi. Jam 930pagi loceng dibunyikan menandakan waktu rehat pertama sudah bermula. Saya belikan Zaheen bihun berlaukkan sosej sebagai sarapan paginya, berselera juga dia makan. Lepas makan, saya hantar Zaheen ke kelas semula, kemudian hubby ajak settlelan beberapa perkara kat luar.

Jam 1145pagi loceng berbunyi sekali lagi menandakan rehat kedua bermula. Saya belikan Zaheen nasi berlaukkan 2 batang sosej semasa singgah dekat gerai makanan yg berhampiran. Kami temankan Zaheen makan, masa ni Zaheen dah nampak tak ceria, makan pun tak berapa nak berselera. Lepas makan kena hantar Zaheen ke kelas semula, kalau tak alamat tak masuk kelasla jawabnya. Lepas Zaheen masuk kelas, kami berdua keluar shopping barang2 sikit. Masa shopping tak sedar masa berlalu begitu pantas, baru teringat yang waktu Zaheen pulang dah hampir, tp kami masih berada di supermarket, alamak macamana ni, takut tak sempat jenguk Zaheen pulak. Hubby pecut kereta, malangnya bila sampai ke sekolah semua murid dah pulang, huwaaaaa kami terlambatttttt sampaiiiii. Terus telefon pengetua transit Zaheen tanyakan khabar. Alhamdulillah, Zaheen dah selamat tiba di sana, kecut perut saya dibuatnya sbb takut Zaheen menangis.

Hari Kedua : Pagi ni Zaheen tak berapa ceria. Masa nak dipakaikan baju dia dah sebak tak nak ke sekolah, perlahan saja suaranya membisikkan sesuatu di telinga saya, puaslah saya memujuknya. Alhamdulillah, akhirnya mau juga dia ke sekolah, tp kena temankan hingga ke kelas. Bila ditinggalkan di dalam kelas, dia dah mula menangis, sungguh erat tangan saya digenggamnya minta jangan dilepaskan, sedihnya hati ni Tuhan saja yang tahu, tapi apakan daya terpaksa juga mama merelakan perpisahan sementara ini sayang. Waktu makan pagi dan tengahari pun begitu juga, tak berapa beselera, minum pun dia tak mahu.

Hari Ketiga : Zaheen masih gementar lagi, setiap hari kena hantar sampai ke kelas dan tiupkan kata kata semangat. Bila tiba masa hendak melepaskan tangan mama, pasti Zaheen menangis teresak esak. Zaheen minta mama jangan tinggalkan dia, dipegangnya pula kaki saya kuat kuat supaya jangan pergi. Walaupun di dalam hati mama sedih yang teramat sangat melihatkan keadaan Zaheen yang sebegitu, tetapi mama terpaksa tinggalkan juga Zaheen di situ. Mujur juga Zaheen tak lari keluar kelas, kalau tak jenuhla mama

Hari Keempat dan Kelima : Kedua dua hari ni hari cuti sebab hari Sabtu dan Ahad. Lega rasa hati mama.

Hari Keenam : Drama airmata berulang kembali. Zaheen masih belum dapat menyesuaikan diri dengan suasana baru alam persekolahan di Tahun Satu. Masa ni fikiran saya dah bercelaru, makan dan minum juga tak berapa berselera bila memikirkan tentang Zaheen, sampai sakit kepala saya dibuatnya. Mujur juga hubby ambil cuti panjang sebab nak menghabiskan saki baki cuti tahun 2011, jadi dapatlah dia temankan saya menjenguk Zaheen setiap hari. Rupanya masih ramai juga ibubapa yang mengalami situasi sama seperti saya.

Yang ni gambar yang diambil seminggu selepasnya. Masa ni kat kantin sekolah, dah nampak ceria sikit sebab dah dapat kawan. Hari kedua dan sebelumnya tak dapat ambil gambar sebab Zaheen asyik menangis.

Ini rakan2 perempuan sekelas Zaheen, masing masing bawa bekal sendiri. Suka saya melihat Natasha yang bertudung tu, begitu betah bercakap, langsung tak takut. Ibunya pun temankan dia setakat 3 hari saja, lepas tu dibiarkan berdikari.

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga saya melihat senyuman di bibir Zaheen. Masa ni dah berselera makan nasi berlaukkan sosej hehehe. Sampai hari ni Zaheen bawa bekal nasi berlaukkan samada sosej atau nugget saja, yang lain dia tak mau.

Juga rakan rakan sekelas Zaheen. Dari kiri, Danish, Aidid, Zaheen dan sorang lagi rakan sekelas.


18hb Januari 2012 : Hari ni hari terakhir ibubapa dibenarkan masuk untuk menjenguk anak anak.

19hb Januari 2012 : Hari ni saya menjenguk Zaheen lagi, security benarkan masuk tetapi kena tulis nama. Agak ramai juga ibubapa yang masih datang menemankan anak makan. Boleh dikatakan yg hadir ini kesemuanya ibu dan bapa kepada anak2 yang manja, termasuklah saya hehehe. Mesti nak lihat wajah ibu baru bersemangat untuk makan ataupun belajar.

20hb Januari 2012 : Bila saya ke sana lagi hari ini, semua ibubapa tidak dibenarkan masuk, pintu pagar siap dikunci. Hanya dibenar menghulurkan bekal buat anak anak melalui pintu pagar. GuruBesar siap tunggu depan pintu lagi. Mujur juga saya dah pesankan pada Zaheen untuk menunggu di situ bila turun dari tangga supaya senang untuk saya menghulurkan bekal untuknya. Apa yang saya perhatikan, setiap hari Gurubesar sekolah ini akan membuat rondaan pagi dan setiap pagi juga dia akan menunggu di pintu masuk sekolah untuk melihat situasi dan perkembangan murid murid. Begitu juga bila waktu makan pagi dan tengahari, pasti akan kelihatan kelibatnya. Sebenarnya saya kagum dengan kesungguhan yang ditunjukkan olehnya.

Alamak....panjangnya cerita saya hari ni..... ada masa kita sambung lagi ya.

Monday, January 9, 2012

Ayam Vietnam


Assalamualaikum dan selamat tahun baru semua,
Agak terlewat mengucapkan selamat tahun baru dan mengemaskini n3 disebabkan kesibukkan menguruskan anak kecil yang masuk ke tahun satu. Setiap hari kena ke sekolah melihat perkembangannya sebab dia agak gementar dengan suasana yang baru. Walauaupun telah 2 tahun mengikuti kelas tadika, namum persekitaran yang berlainan membuatkan hati anak kecil saya sedikit gementar.

Bila loceng berbunyi menandakan sesi pembelajaran akan bermula dan sesi perpisahan dengan mama akan terjadi, maka di situlah bermulanya episod tangis menangis. Aduhhhh......sedihnya hati ni bila melihatkan dia menangis teresak2. Tak tergamak pula meninggalkannya di situ, maka jadi la saya dan hubby penunggu yg paling setia si anak kecil kami, Zaheen.

Oklah, kita lihat pula resepi yang tertangguh. Resepi diperolehi dari laman Sajionline. Terimakasih ya.

Ayam Vietnam

Bahan-bahan:
7 ketul paha atau kepak ayam - dipotong kecil
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
1 sudu besar kicap
1 biji telur
4 sudu besar tepung ubi
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan Tumis:
(Ditumbuk kasar)

3 batang serai
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

3 labu bawang besar - dibelah 8
4 tangkai daun kari

Bahan-bahan Perasa:
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat

Cara Menyediakan:

1. Ayam dibersihkan kemudian diperap dengan sos tiram, gula, kicap dan telur selama dua jam sebelum digaul dengan tepung ubi.

2. Panaskan minyak dan goreng aam hingga masak. Angkat dan ketepikan.

3. Tuangkan minyak dan tinggalkan anggaran tiga sudu besar di dalam kuali kemudian masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga rata dan masukkan bahan-bahan perasa. Kacau lagi.

4. Masukkan ayam dan kacau lagi sebelum diangkat.